• © IHF

Historisk seier til Spania

Spania slo Norge og er i sin første VM finale noensinne

De norske jentene spilte for sin tredje VM-finale på rad. På motsatt side stod Spania, et lag som Norge møtte i semifinalen i 2011 (om statistikken ikke lyver). Den gang endte det med norsk seier 30-22 og påfølgende seier over Frankrike i finalen.

Norge åpnet kampen, men Spania åpnet målkontoen. Men det gikk ikke lenge før Stine Skogrand utlignet til 1-1. Straffe og scoring Spania, straffe og scoring Norge og kampen er «tilbake til start» med 2-2. Men det var før Stine Bredal Oftedal satte fart og meget bestemt satte inn norsk ledelse til 3-2.

Det klaffet ikke helt for de norske jentene i starten av kampen, og ved halvspilt omgang ledet Spania med ett mål (6-7), Norge slet i forsvar og bommet på straffe.

Etter bortimot åtte minutter uten norsk scoring og en spansk ledelse med tre mål la Norge time-out kortet. Men et temposterkt Spania gikk opp i 6-10 ledelse før Malin Aune reduserte til 7-10 med norges første mål på ni minutter.

Spania kjørte på med frimerke på Stine Bredal Oftedal og det gav åpning for de andre jentene. Det ble norsk mål, Spansk utvisning og Spansk time-out. Spania var «hele tiden» en sko foran Norge før en lekker lobb fra Camilla Herrem gav utligning til 12-12.

Mot slutten av omgangen «haglet» det med to-minuttere og straffer – i begge ender av banen. Med kun sekunder til pause utlignet Norge nok en gang, og lagene gikk i garderoben på stillingen 13-13.

Andre omgang begynte som den første sluttet, men en scoring til hvert av lagene og ny scoring til Spania. Og ennå en spansk scoring og en til…og 14 -17 til Spania etter fem minutter. En spansk utvisning gav to norske scoringer. Men så var det stopp for Norge. Etter 13 minutter ledet Spania 17-21, Norge slet med det meste og den norske benken la time-out kortet. Time-outen gav frukter og det ble redusering til 18.21. Men kun minutter senere måtte Thorir ta nok en time-out, Spania ledet da 18-24 med 15 minutter til ferdig kamp.

Andrea Austmo Pedersen kom inn i det norske målet og åpnet med en redning, men en norsk straffebom like etter pyntet ikke på resultatet. Norge lå seks mål bak da Andrea vartet opp med nok en redning. Et nydelig innspill til Heidi Løke reduserte til fem måls ledelse og spansk utvisning. Det var fremdeles tid igjen. Nytt innspill til Heidi, ny norsk straffe og ny spansk utvisning. Og nok en gang ble det straffebom, Spania lå fremdeles seks mål foran etter nok en spansk scoring.

Da det var åtte minutter igjen og Norge lå syv mål bak var løpet kjørt for Norgesin del  med tanke på finalespill mot Nederland.  De spanske jentene er i sin første VM finale noensinne etter å ha slått Norge 22-28.

Nå venter Russland i kampen om tredjeplassen.