Full pott

 

Heidi Løke og de øvrige norske jentene går til hovedrunden i VM med full pott. Torsdag ble Romania slått 25-24 i en kamp der Katrine Lunde Haraldsen var direkte avgjørende i sluttsekundene.

Romania-kampen en annen opplevelse enn forestillingen mot Ungarn dagen før.

 

Ved 10 minutter spill stod det 4-4. Da giret jentene opp, og dro i fra til 11-7 i løpet av den neste ti minuttes perioden. Før 20 minutter var spilt hadde Linn-Kristin Riegelhuth satt inn sitt fjerde mål og fremstår fortsatt som den toppscoreren hun er.

 

Første omgang byr på flere store prestasjoner i forsvar. I begge timeoutene i omgangene har Thorir Hergeirsson imidlertid med rette etterlyst noe mer tålmodighet og vilje til å satse fremover.

 

Det er også verdt å merke seg at Romania ikke scoret fra strek i første omgang. Det som var ventet å være den største trusselen mot Norge, ble nærmest ufarliggjort av et godt norsk forsvarsspill.

 

Andre omgang

Andre omgang startet med to raske mål fra Norge og Marit Malm Frafjord. Norge holdt trøkket oppe i forsvar, og bak leverte Lunde Haraldsen også flere fine redninger i innledningen av omgangen.

 

De første ti minuttene av den siste halvtimen vinner Norge 4-3. (18-15). En norsk utvisningsperiode umiddelbart etter gjør imidlertid at vi taper 0-2, til 18-17. Da stod vi også 5 minutter uten norsk mål, før Norge setter inn 19-17.

 

Mens første omgang var reslativt solid, ble første del av andre omgang en periode hvor vi falt litt tilbake til gamle synder. Slurv i angrepspillet gjorde at rumenerne spiste seg helt opp i ryggen på Norge med bare ett mål opp 18-19 drøyt 13 minutter før full tid.

 

Blant annet ble fem norske kontringsballer rotet bort, og flere spillere var for lite tålmodige og fyrte av lite gjennomtenkte skudd.

 

Den rumenske utligningen til 19-19 kom på straffe drøyt 12 minutter før full tid, før rumenerne gikk opp til 20-19 på en lekker lobb fra straffemerket. Tre mål fra Karoline Dyhre Breivang, Anja Edin og Kari Mette Johansen gav imidlertid norsk ledelse igjen 22-20, med åtte minutter igjen å spille.

 

Vi beholdt også føringen og gikk videre opp i en ny tre måls ledelse 24-21 fem minutter før full tid, og Romania ble tvunget til en timeout.

 

To minutter før full tid var forsspranget så godt som spist opp igjen, og tavla viste 24-23 til Norge, før det ble rumensk utligning til 24-24 drøyt 1.15 før full tid. Norge slo umiddelbart tilbake med 25-24 noen små sekunder inn i siste spilleminutt.

 

Lunde Haraldsen fremstod som en ekte matchvinner med en strålende redning sekunder før full tid, og var den direkte årsaken til at det til slutt står 25-24.

 

– Det er godt å vite at vi er gode bakover og gjør det vanskelig å gjøre mål på oss, sier Thorir Hergeirsson i en kommentar til at Romania får stå lenge med ballen i sluttminuttet.

 

– Forsvarsspillet er godt, Katrine står bra, og vi ser også tendenser fremover som vi vil bygge videre på, sier Hergeirsson også til TV2. Han berømmer de norske jentene for god arbeidsmoral.

 

Klar for hovedrunden

Med seieren er Norge klar for hovedrunden med full pott, fire poeng, mens Romania tar med seg to poeng.

 

Hovedrunden i mesterskapet starter lørdag.